DOMAINE MARTIN MADALLE SAINT-CHINIAN LE SAND DU SCHISTE 2016...

Domaine Martin Madalle Saint-Chinian Le Sang du Schiste 2016 dostępne w urodzinowej ofercie Intermarché za niecałe ćwierć stówki to dość ciekawa propozycja nawet dla niewtajemniczonego miłośnika win. Pochodzące z apelacji Saint-Chinian w Langwedocji-Roussillon, a powstałe ze szczepów Grenache (60%) oraz Syrah (40%), charakteryzuje się aromatami czerwonych owoców przetartymi nutami dymnymi i waniliowymi. W ustach nie wyrządzi szkody. Umiarkowana kwasowość oraz średnie ciało ukaże lekkość wina jednakże da się ono we znaki na finiszu pokazując swój charakter, a zarazem elegancję. Moglibyśmy śmiało to wino połączyć z pieczonym indykiem, udźcem jagnięcym lub też młodą pieczoną kuropatwą no chyba, że trafiłaby się perliczka. Nam jednak dane było zmagać się z włoską klasyką – spaghetti bolognese, które dla tej etykiety musiało dostać trochę więcej mocy. Ten mariaż francuskiej elegancji i włoskiej klasyki to dobre połączenie pod warunkiem, iż elegancja da na siebie poczekać, a klasyka odznaczy się charakterem.